Økonomi på SU: Disse ting skal du vide

Hos Finansoptimering beskæftiger rådgiverne sig med uvildig økonomisk rådgivning til alle. Også til dig på SU. En af rådgiverne er Anders Bosteen, og han har flere gode tips til unge, der lever på en presset SU økonomi.

“Som studerende på SU bør man altid gennemgå sin økonomi jævnligt. Starten af året er oplagt,” forklarer Anders og fortsætter,“ Her kan du nemlig få et overblik over de faste udgifter og lagt et budget.”

Gør dig umage med din økonomi

Økonomien som studerende lægger et pres på mange unge. Derfor er det vigtigt, at man sætter tid af til at gennemgå sin økonomi, så man hele tiden for det mest optimale ud af sin økonomiske situation.

“Gør dig umage. Der er mange detaljer, som man let kan overse. Eksempelvis oplever vi ofte i vores arbejde med uvildig økonomisk rådgivning, at unge slet ikke er klar over, at de er berettiget til boligstøtte, når de bor til leje. Det er et tilskud til huslejen, som kan gøre en forskel i hverdagen.” fortæller Anders.

Få et overblik over de faste udgifter

Som uvildig økonomisk rådgiver lægger Anders altid et budget som noget af det første. Her får man overblikket over alle faste udgifter. Også forsikringerne skal have et tjek – når du er flyttet hjemmefra dækker forældrenes forsikringer nemlig ikke længere. Forskudsopgørelsen skal også være opdateret, så du betaler den rette mængde skat.

“Ofte finder man områder, hvor man kan spare, når man kigger sine faste udgifter igennem. Hvad betaler du til telefon og internet? Kan det gøres billigere? Kig også på dine lån. Studielån med 1 pct. i rente er ofte en bedre løsning end kassekredit og forbrugslån,” lyder det fra Anders.

Som studerende skal man også tænke længere frem. Der er nemlig en særlig huskeregel for medlemsskaber af A-kasser, når du har færdiggjort dit studie og skal starte på arbejdsmarkedet.

“Allerede et års tid inden du er færdig med din uddannelse, skal du melde dig ind i en a-kasse for at have ret til dagpenge fra første dag. Det er en ny budgetudgift, som der skal tages hensyn til, men det er et godt sikkerhedsnet og en gode støtte at have i overgangen mellem studie og job. Ikke alle finder job fra første dag,” forklarer Anders.

Økonomisk rådgivning kommer i mange former

Det bedste tip, som Anders og resten af Finansoptimering vil give de unge, er at spørge forældrene til råds. Forældre kan ofte have en masse økonomiske erfaringer, som kan komme de unge til gode. Økonomisk rådgivning kommer i mange former, og forældre skal ikke undervurderes.

“Vær ikke bange for at inddrage forældrene. Vis at du tager ansvar for din økonomi og at du søger økonomisk rådgivning hos dem. Hør om de har nogle erfaringer, som du kan nyde godt af. Måske kan de hjælpe dig med at lave en billig madplan eller finde et billigere el-selskab. Det hele tæller,” afslutter Anders.

Hvis du ønsker at lære mere om din økonomi, kan du læse meget mere om emnet på https://Finansoptimering.dk